Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Ηράκλειο - Γιούχτας

  Δευτέρα 6 Αυγούστου, 6.00πμ αναχώρηση για το Γιούχτα. Στόχος το γραφικό εκκλησάκι του Αφέντη Χριστού, που βρίσκεται στην κορυφή του βουνού στα 811μ.,  από το 1443μΧ.   
  Σήμερα, όπως κάθε χρόνο, έχει μαζευτεί πλήθος κόσμου για να γιορτάσουν την εορτή της μεταμορφώσεως. Στις μέρες μας βέβαια η γιορτή έχει χάσει την γραφικότητα που είχε τα παλιά χρόνια, όπως πριν 20 χρόνια περίπου όταν παρέες 15-20 ατόμων ανέβαιναν από το μονοπάτι που οι ίδιοι άνθρωποι είχαν δημιουργήσει και διαμορφώσει κατάλληλα.
  Η διαδρομή που επέλεξα προσπάθησα να είναι κυρίως χωμάτινη για να αποφύγω την μονοτονία της ασφάλτου και να απολάυσω την διαδρομή ανάμεσα από αμπελώνες, νερό, θέα, ησυχία και ότι άλλο μπορεί να προσφέρει η ποδηλασία βουνού. Το μοναδικό κομμάτι ασφάλτου ήταν από το σπίτι μου μέχρι το βενιζέλειο νοσοκομείο, όπου και ξεκινάει μια πολύ όμορφη και βατή διαδρομή, η οποία μέσω του χωριού Σύλλαμος καταλήγει στις πάνω Αρχάνες.
  Μετά από 24 χλμ ανηφορικής διαδρομής, 855μ υψομετρικά και 2,5 ώρες πετάλι έφτασα τελικά στο εκκλησάκι του Αφέντη Χριστού και πραγματικά η εμπειρία και οι εικόνες που αποκόμισα ήταν τρομερές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...