Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Ηράκλειο - Ανώγεια - Ηράκλειο

Όπως κάθε Σάββατο για ένα μήνα τώρα , ξεκίνησε άλλο ένα ποδηλατικό ταξίδι. Ο καιρός τις πρωινές ώρες πήγε να τα χαλάσει αλλά το μεσημέρι ο ήλιος έκανε και πάλι την εμφάνιση του φέρνοντας ιδέες για μια όμορφη διαδρομή στην ηλιόλουστη Κρητικη εξοχή. Η διαδρομή που επέλεξα σήμερα ήταν ένα απωθημένο που είχε χαρακτεί στο μυαλό μου όταν έκανα τις πρώτες ποδηλατικές διαδρομές μου. Ο στόχος τα ιστορικά Ανώγεια, λοιπόν, μια αρκετά ανηφορική, αλλά υπέροχη διαδρομή.

Περνώντας το παραδοσιακό χωριό Αρόλιθος και φτάνοντας στην Τύλισο το νερό στην άκρη του δρόμου έκανε όλο και πιο αισθητή την παρουσία του δημιουργώντας μια πάρα πολύ όμορφη εικόνα στο μυαλό μου. Στη συνέχεια μετά απο πετάλι μιας ώρας αντίκρισα τις Γωνιές που είναι ολοφάνερο από την τοποθεσία τους από πού πήρε το όνομά του αυτό το αμφιθεατρικό χωριό.

Από αυτό το σημείο μέχρι και την είσοδο στο χωριό ήταν και το πιο δύσκολο κομμάτι της διαδρομής λόγω της αρκετά μεγάλης κλίσης του δρόμου. Από εκεί και έπειτα απλά απολάμβανα το τοπίο της άγριας φύσης μέχρι να φτάσω στον πιο ιστορικό δήμο και το κέντρο του πολιτισμού του νησιού μας, τα Ανώγεια ή αλλιώς Ξιγκανώγια, όπως έμαθα σήμερα σε μια συζήτηση με ένα κάτοικο των Ανωγείων.

Μετά από μια σύντομη βόλτα μέσα στο χωριό και ένα μικρό διάλειμμα για ανεφοδιασμό πήρα τον δρόμο της επιστροφής για την Χώρα όπως αποκαλούν το Ηράκλειο οι κάτοικοι των ορεινών χωριών. Για τις μυρωδιές από το αντικριστό που γέμιζαν την ατμόσφαιρα του χωριού είναι περιττό να μιλήσω. Ελπίζω και την επόμενη εβδομάδα με υγεία πάνω από όλα να επαναλάβω μια διαδρομή όπως την σημερινή, την οποία αφιερώνω στον πολύ καλό μου φίλο Άρη που είχε ένα σοβαρό ατύχημα εχθές και εύχομαι να γίνει καλά σύντομα.

2 σχόλια:

Christina Markoulaki είπε...

Καταπληκτική διαδρομή, αλλά και καταπληκτική αντοχή! Την επόμενη φορά θα σε περιμένω με το αυτοκίνητο στα Ανώγεια να φάμε κρέας, γαλακτομπούρεκο και όλα τα άλλα ντόπια προιόντα που υποβοηθούν την άθληση! :)

Michael Kapsalis είπε...

Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου σχόλια. Θα προτιμούσα την επόμενη φορά να ανέβουμε σε αυτή την φοβερή διαδρομή μαζί με τα ποδήλατα μας και θα δείς οτι δεν είναι καθόλου κουραστικό ,αλλά χαλαρωτικό.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...